Следвайте Гласове в ТелеграмЦените на слънчевия ток пак станаха проблем19 асоциации

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЦените на слънчевия ток пак станаха проблем19 асоциации
Коментари Харесай

Производители на ВЕИ енергия от цяла Европа искат ЕК да им гарантира печалбите

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Цените на слънчевия ток отново станаха проблем

19 асоциации от ВЕИ бранша желаеха " контракти за разлика "

Фотоволтаичната енергетика се разраства скоростно в Европа, като през предходната година конфигурираните мощности са достигнали 40 гигавата (GW) - съвсем 50% повече спрямо 2021 година Лошото е, че в годините на този мощно насърчаван взрив компаниите, занимаващи се с произвеждане на " зелен " ток, привикнаха страната да се грижи майчински за тях. Сега са прекомерно обезпокоени от това, че на електроенергийните тържища цените падат внезапно, от време на време и под нулата, и желаят Европейската комисия да вземе ограничения, с цел да не страдат приходите и облагите им.

19 асоциации от ВЕИ бранша от Европейски Съюз, Норвегия и Швейцария приканиха Европейска комисия да им подсигурява положителни цени. 

" Енергийната и климатичната рецесия изискват от нас да увеличим темповете на разрастване на слънчевата сила до невиждани равнища. Европейски Съюз би трябвало да се заеме с ограничението на прахосването на слънчевия енергиен капацитет и негативните цени, които удрят приходите на производителите ", се споделя в писмо на 19-те, адресирано до Брюксел и представено от Euractiv.

След нескончаем взрив на вложенията в слънчеви панели, насърчаван от Еврокомисията, фотоволтаиците към този момент са толкоз доста, че обезпечават висок дял от потреблението на страните от Европейски Съюз. Проблемът е, че в часовете на блестящо слънце всички слънчеви централи би трябвало да продават, получават се остатъци и на електроенергийните тържища все по-често се демонстрира феноменът на негативните цени. Поевтиняването на зеления ток стигна и до България - тази пролет за първи път на нашата борса видяхме нулеви цени. 

Факт е, че секторът е много капризен, тъй като " зелената сила " е на мода в Европейски Съюз и са привикнали да бъдат ухажвани, подкрепяни и субсидирани. Точно това предивзика и взрива на фотоволтаици и остра конкуренция, които на собствен ред водят до намаляване на цените на електрическата енергия. Преди ВЕИ централите получаваха специфични обезпечено високи цени на изкупуване, а в този момент, когато цените постоянно се срутват, желаят да имат обезпечени доходи, излиза наяве от писмото.

И ето по какъв начин си показват новата поддръжка -  с " контракти за разлика ": 

" Инвеститорите би трябвало да са сигурни, че си коства да влагат парите си дълготрайно. Това може да стане с контракти за разлика, които обезпечават обезпечен доход за възобновими енергийни източници и бяха препоръчани от Европейската комисия като метод за стабилизиране на нестабилните цени на силата при промяната на пазара на електрическа енергия, препоръчана през март 2023 година, " пишат асоциациите.

В същото време обаче отхвърлят другата част от предложенията на Европейска комисия - да се постави и таван на приходите от произвеждане на електрическа енергия, когато цените са високи и фирмите получават свръхпечалби. " Това рискува „ несъразмерното обезкървяване на спомагателните облаги от търговски слънчеви активи, които компенсират интервалите с ниски доходи “ ", се показва в посланието до Европейска комисия.

Всъщност редица експерти подлагат на критика вторачването във ВЕИ и упорстват, че е добре страните в Европейски Съюз, в това число България, да поддържат базови мощности, които са елементарно управляеми, и върху тях да награждат слънчеви и вятърни централи, които заради зависимостта си от природата в избрани моменти просто стопират да създават сила. 

ВЕИ промишлеността предизвестява, че по-високата колебливост на цените, илюстрирана посредством ценови скокове или негативни цени, ще бъде " новото обикновено ". Но надали проблемите ще се решат с непазарни ограничения, които се пробват да вкарат цените в някакви коридори.

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР